Over Iran

Home // Over Iran

Over Iran

Iran ,Perzië, Perzisch, officieel de Islamitische Republiek Iran is een land in west-Azië. De hoofdstad is Teheran, dat met meer dan 10 miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land is. In totaal wonen er in Iran 82.801.633 (2016) mensen. Het Perzisch, is de officiële taal van Iran.

Iran/Perzië heeft een bijzonder lange geschiedenis en kan met recht een van de bakermatten van de beschaving worden genoemd. Iran ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De Perzische Golf en de Golf van Oman bevinden zich ten zuiden en de Kaspische Zee ten noorden van Iran. Iran deelt de Kaspische Zee, behalve met de republiek van Azerbeidzjan en Turkmenistan, ook met Kazachstan en Rusland. Aan de kust tegenover de Perzische Golf liggen Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.

Teheran is de hoofdstad en grootste stad in Iran, dat ook het culturele, commerciële en industriële centrum van het land is. Iran is de op drie na grootste olie-exporteur ter wereld. De export van aardolie en aardgas vormen de belangrijkste bron van inkomsten van Iran. Iran is zeker één van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Bezoekers komen na hun Iran rondreis dan ook terug met zeer enthousiaste verhalen over de hartverwarmende contacten met de bevolking, de overdaad aan schitterende steden, eeuwenoude cultuurschatten en de ruige woestijn- en berglandschappen. En dan zijn er nog de bazaars die de sfeer van 1001 Nacht uitstralen. Kortom, een reis door het vroegere Perzië is een bijzondere ervaring. ie gaat reizen naar Iran, reist 2500 jaar terug de geschiedenis in. Bezoek je tijdens je Iran reis een bazaar of oud stadsgedeelte, dan krijg je het gevoel dat de tijd stil heeft gestaan. Het zal je dan tijdens de groepsreis door Iran soms ook ineens verbazen hoe modern de Iraanse steden zijn.

Iran is een redelijk goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud. De kosten voor maaltijden zijn doorgaans niet hoger dan €10 per persoon. De munteenheid is Rial. Het is in Iran niet mogelijk te pinnen. Je kunt het beste contante euro;s meenemen en die ter plaatse inwisselen.

Vaccinaties zijn niet verplicht. Aangeraden wordt om altijd een flesje water bij je te dragen.

Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen. De overige maaltijden en drankjes niet. Het kraanwater in Iran is geschikt als drinkwater.

Voor dames is een hoofddoek overal en altijd verplicht vanaf het moment van landing in Teheran. De heren mogen wel een blouse dragen met korte mouwen maar geen korte broeken.

Het klimaat kenmerkt zich door temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het zuiden en noorden van het land. De lente (april en mei) en de herfst (half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken.

Iran is een Islamitisch land. 89% van de bevolking zijn shi’itisch en 9% is soenitisch. Christen, Joden, Zoroästriërs en hindoes vormen een kleine minderheid.

Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland.

Je bagage kun je het beste meenemen in een niet al te grote koffer, rugzak of handzame tas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kg.

Het voltage in Iran is 220 Volt.

Nederlands – Iraans

HalloSalam
DoeiGodafez
JaBale
NeeNa
AdresAdres
StraatGyabun
AutoMashin
TaxiTaxi
BusBus
TelefoonTelefon
PolitiePolice
HotelHotel
WaarKoja
IkMan
JijTo
Hoe heet jijEsmet chiye
Ik gaMan miram
Ik wil het nietMan nemikham
GeldPoel
HoeveelChand
1Yek
2Do
3Seh
4Chahar
5Panj
6Shish
7Haft
8Hasht
9Noh
10Dah
100Sad
1000Hezar