10 daagse groepsreis – Klassiek

Home // 10 daagse groepsreis – Klassiek

10 daagse groepsreis – Klassiek

4 verschillende steden; Teheran, Shiraz, Yazd, Isfahan

Maak kennis met het indrukwekkende Iran, ook wel bekend als het oude Perzië. Een rijk met een bijzonder lange historie met vele culturele hoogtepunten. Tijdens onze reis bezoeken we vier verschillende steden; Teheran, Shiraz, Yazd, Isfahan. We zullen overnachten in de best beschikbare hotels en beleven een unieke overnachting in een traditionele karavanserai op de Zijderoute.

Iran is zeker één van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Bezoekers komen na hun Iran rondreis dan ook terug met zeer enthousiaste verhalen over de hartverwarmende contacten met de bevolking, de overdaad aan schitterende steden, eeuwenoude cultuurschatten en de ruige woestijn- en berglandschappen. En dan zijn er nog de bazaars die de sfeer van 1001 nachten uitstralen. Kortom, een reis door het vroegere Perzië is een bijzondere ervaring.

Video van Iran

Gids

Mitra
Mitra
Reisleider

In het sanskriet staat Mitra voor vriend, metgezel en compagnon. Vanuit deze gedachte wordt u tijdens uw reis door Mitra ondersteund bij een unieke en onvergetelijke ervaring. 'Mitra Travel' is uniek omdat Mitra zowel uitstekend thuis is in de Iraanse als Nederlandse cultuur, taal en behoeftes.

Reisprogramma

 • Dag 1: Vertrek - Aankomst Teheran

  Je vliegt vandaag naar Iran. Rond het eind van de avond komen we aan op de luchthaven van Teheran, waar je Iran rondreis start! “Welcome in the Islamic Republic of Iran, please respect the Islamic dress code.” Voor vrouwen betekent dit onder andere een hoofddoek, voor mannen: geen korte broek.

  De hoofdstad van Iran en tevens de hoofdplaats van de gelijknamige provincie Teheran. Ze ligt in het noordelijke gedeelte van het land aan de voet van het  Alborz gebergte. Tezamen met de voorsteden wordt in het stedelijk gebied een inwonersaantal van ruim 13 miljoen geschat.

   

 • Dag 2:Teheran

  Teheran is een levendige en grote stad, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het vroegere Perzië en het huidige Iran. De stad is voornamelijk beroemd om de grote indrukwekkende bazaars in het zuiden van de stad, het voormalig paleis van de Sjah en de vele parken en musea. Loop door de oude stad met haar rijke historie, en ontdek hoe de architectuur zijn eigen verhaal vertelt met een combinatie van moderne en antieke gebouwen. We brengen (mits geopend) o.a. een bezoek aan het voormalige paleis van de Sjah, bezoeken het nationaal museum en het juwelen museum. Het juwelenmuseum staat vol met wereldberoemde kroonjuwelen. Eén van de topstukken is een gouden globe, versierd met 51.366 edelstenen! Hierop zijn de zeeën bijvoorbeeld met smaragd aangegeven. In de Grote Bazaar dwalen we door een wirwar van steegjes en langs de vriendelijke verkopers. Daarnaast zullen we na een wandeling langs verschillende gezellige theehuisjes en restaurants in de bergen genieten van een heerlijk diner. Deze theehuizen zijn gebouwd midden in de Bergen tussen de snelstromende rivier.

   

 • Dag 3: Vliegen van Teheran naar Shiraz

  We arriveren in Shiraz, de hoofdstad van de provincie Fars en in Iran beroemd om zijn dichters. We verblijven drie nachten in Shiraz, de stad van rozen, poëzie en nachtegalen. Tijdens de stadstour zul je zien dat het deze titel eer aandoet. Één van de beroemdste dichters is Hafez. Hij werd geboren in Shiraz omstreeks 1324, verliet zijn stad nooit en stierf er zo’n 65 jaar later. In een parkje is een marmeren gedenksteen met verzen van de dichter en een achthoekig paviljoen. In het achterste gedeelte van dit park is een traditioneel theehuis, waar je zittend op kussens kunt genieten van zwarte thee of de waterpijp. Een tweede dichter, Saadi (1207-1291), ligt begraven onder een achthoekig baldakijn, eveneens in een parkje. Belangrijke en werken als Golestan (Rozentuin) en Bustan (Tuin) zijn van zijn hand. Voor de ingang van het park staat vaak een waarzegger met een vogelkooitje gekleurde papiertjes met teksten van Saadi erop. Het vogeltje moet een kleur pikken, en dan weet de man je van alles over je toekomst te vertellen.

  In het beroemde graf van de Koning van de Lamp, Shah-e-Cheragh, liggen de overblijfselen van Sayyed Mir Ahmad, zoon van de zevende imam (Imam Mussa).  Het geheel met spiegeltjes ingelegde mausoleum is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord. Het is zeker de moeite waard om de levendige Vakil-bazaar te bezoeken. Deze heeft gewelfde gangen met hoge vensters die het binnenvallende licht breken. Er is hier van alles te koop, Je kunt dwalen langs tapijten, kitscherige spiegels en kroonluchters, parfums, aardewerk, stoffen, kunststof bloemen, potten en pannen, koperwerk, kerstversiering, trouwjurken en souvenirs. In de werkplaatsen zie je hoe het typerende inlegwerk gemaakt wordt, voor kisten, schaakborden, dienbladen en kastjes. Een zeer tijdrovend werk. 

 • Dag 4: Shiraz

  Moe van de drukte? Shiraz kent verschillende tuinen, zoals de Eram-tuin, waar je kunt wandelen tussen de rozenstruiken en hoge cipressen, van oudsher het Perzische symbool voor schoonheid. De tuin is een rustige ontmoetingsplaats voor jonge mensen.

 • Dag 5: Shiraz-excursie Persepolis en Naghse Rostam

  Shiraz wordt gezien als een culturele schatkamer. Een van de belangrijkste juwelen hieruit is Persepolis en Naqhs-e-Rostam, een echte aanrader voor een ieder die terug wil gaan naar de tijden van het oude Perzische rijk. Persepolis is de paleisstad van de koningen der Achaemeniden. Darius I had in de vijfde eeuw voor Christus een rijk dat zich uitstrekte van Libië en Egypte tot in het huidige India, Georgië en het Turkse Tracië. Persepolis werd het ceremoniële centrum van dit grote rijk. Architecten bouwden voor de koning en zijn opvolgers Xerxes en Antaxerxes de mooiste paleizen. De overblijfselen van de paleisstad Persepolis liggen aan de voet van de Berg van Genade. Er is een door Darius I aangelegd terras, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het gehele complex. Tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsfeest (Nowruz, op 21 maart) gaven de afgevaardigden van de volken van Perzië hier hun tribuut aan de koningen. Vooral de reliëfs zijn in Persepolis goed bewaard gebleven, met name op de trappen van de Apadana (audiëntiezaal). Je ziet stieren in gevecht met leeuwen, en koningen met de typische Assyrische haar- en baarddracht in kleine krulletjes. De kapitelen van de paleiszuilen waren versierd met beelden van leeuwen, griffioenen of stieren. Sommige van die beelden zijn nog vrij intact. Niet zo ver van Persepolis liggen vier bezienswaardige koningsgraven (Naqhs-e-Rostam) die in een 65 meter hoge bergwand uitgehouwen zijn. Deze zijn vooral beroemd om de indrukwekkende reliëfs, die verwijzen naar de oppergod Mazda, en de cyclus van de zon.

   

 • Dag 6: Shiraz - Yazd

  Yazd is een bijzondere stad in Iran en het centrum van het moderne Zoroastrisme. Yazd is volgens velen de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. Deze historische woestijnstad is vanwege haar unieke ligging ondanks verwoesting door aardbevingen, oorlogen en invasies (o.a. Djengis Khan) bespaard gebleven. De typische Adobe woestijnarchitectuur maakt een wandeling door het labyrinth van steegjes een betoverende ervaring. Yazd kent nauwelijks hoogbouw waardoor het uitzicht vanaf de daken adembenemend mooi is, vooral in de vroege ochtend en bij het vallen van de nacht. De azan gebedsoproep uit de minaretten neemt je mee op reis naar een nostalgisch verleden. Yazd ligt op de oude zijderoute en ooit heeft Marco Polo hier de nacht doorgebracht in een Karavanserai. Met recht is Yazd een door Iran Silk Road reizigers veel bezochte stad. Het oude centrum met haar aan elkaar verbonden traditionele huizen is een levend monument op zichzelf. In sommige zogenaamde “vriendschap” steegjes kun je elkaar niet passeren zonder een praatje met elkaar te maken.

 • Dag 7: Yazd

  Verdwalen in de oude binnenstad is niet moeilijk. Maar dan opeens rijzen daar de minaretten van de 13e eeuwse Jameeh moskee boven je uit. Misschien wel een miljoen gekleurde stukjes mozaïek versieren de voorgevel in prachtige geometrische patronen. Yazd heeft vele bezienswaardigheden waaronder de Ateshkadeh vuurtempel, Dowlat abad Persiaan garden, de Zoroastriaanse Dakhmeh stiltetorens, het Qanat watermuseum, het centrale Amir Chaqmaq complex, de bazaar, hammam khan en de vele traditionele huizen met badgir windtorens waarvan een aantal nu dienst doen als boetiekhotel.

   

 • Dag 8: Isfahan

  Het verblijf in Isfahan zal door velen beschouwd worden als het hoogtepunt van deze Iran groepsreis. Het lijkt wel of ieder mozaïekwerk, iedere muurschildering of houtsnijwerk van de paleizen, moskeeën of Koranscholen is voorzien van een andere kleur. Centraal in de beleving van Isfahan staat het 160 bij 500 meter grote plein Meydan-e Emam Khomeini. Aan weerszijden vind je de Sheikh Lotfollah-moskee, het zes verdiepingen hoge Ali Qapu-paleis en de Imammoskee (Masjed-e-Emam). Vooral deze laatste moskee moet je zeker bij zonsopkomst en -ondergang bezoeken. Je zult versteld staan hoe anders de moskee iedere keer oogt. ‘S avonds zijn de monumenten prachtig uitgelicht.

  De immense bazaar is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden. Tapijten, antiek, gouden sieraden, kleding, pannen en potten, boeken en waterpijpen, alles wordt hier verkocht. Een andere plaats waar je zeker even binnen moet gaan is het Abbasi Hotel, een vijfsterrenhotel dat gevestigd is in een oude karavanserai. Het theehuis op de binnenplaats is onovertroffen. Midden in deze drukke miljoenenstad kun je hier even heerlijk bijtanken.

 • Dag 9: Isfahan

  Er is nog veel meer te doen in deze schitterende stad. We brengen een bezoek aan de Vrijdagsmoskee, die zo indrukwekkend beschreven werd door Cees Nooteboom in zijn verhaal ‘Een avond in Isfahan’. En de christelijke en Armeense wijk Jolfa, met zijn indrukwekkend met fresco’s versierde kathedraal, en bijzondere Armeens Museum. Het paleis Chehel Sotun met zijn veertig in het water spiegelende houten zuilen, en zijn bijzondere wandschilderingen. In de vele theehuisjes kun je naast uiteraard thee drinken, ook verschillende Iraanse lekkernijen proberen of aan de waterpijp gaan.

 • Dag 10: Vertrek Teheran - Amsterdam

  Helaas bereikt uw reis een einde. Luchthaven transfer en vertrek. Zie je binnenkort weer!

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers is voor Iran een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Iran. Voor Iran reizen is een visum nodig. Dit wordt in Nederland uiterlijk 6 weken voor vertrek bij de ambassade aangevraagd. Via de site van de Iraanse ambassade worden de benodigde formulieren gedownload en ingevuld. Vervolgens breng je een bezoek aan de Iraanse ambassade in Den Haag om het visum aan te vragen. Een voorwaarde voor het ontvangen van een geldig visum is dat er in je paspoort uit niets mag blijken dat je Israël hebt bezocht.

Wat is inclusief?

 • Luchthaven – Hotel – Luchthaventransfers met privé A/C bus
 • Alle landvervoer met A/C bus
 • Hotelaccommodatie dubbel bed of twin kamer met ontbijt inbegrepen
 • Binnenlandse vlucht van Teheran naar Shiraz
 • Begeleidende Nederlandstalige gids gedurende de hele reis
 • Mineraalwater, thee of koffie tijdens de dagtocht

Niet inbegrepen in de prijs

 • Internationale vluchten
 • Visum kosten Visum kosten circa € 60,00 indien gewenst, door ons verzorgd, €100,00
 • Uitgaven als gevolg van afwijkingen van het geplande programma
 • Alle lunches en diners
 • Entreegelden excursies
 • Fooien
 • Boekingskosten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (enkel in Nederland)
 • Annuleringsverzekering
 • Luchthavenbelastingen

Accommodatie Tijdens deze reis maken we zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen 3 of 4-sterren hotels. De hotelkamers hebben een eigen douche, toilette en airconditioning en wifi.

We vliegen met een rechtstreekse vlucht naar Teheran.

Zakgeld/ Bijkomende kosten Het geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag om je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden en fooien ter plaatse te betalen. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon. Het advies ter indicatie is gemiddeld € 400 per persoon per week voor maaltijden, entree enzovoorts. De munteenheid is Rial. Het is in Iran niet mogelijk te pinnen. Je kunt het beste contant Euro’s meenemen en die ter plaatse wisselen.

Kosten Iran is een redelijk goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud. De kosten voor maaltijden zijn doorgaans niet hoger dan €10 per persoon.

Gezondheid Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts voorafgaand aan de reis. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een flesje water bij je te dragen.

Eten & Drinken Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen. De overige maaltijden en drankjes niet. Het kraanwater in Iran is geschikt als drinkwater.

Kleding In Iran zijn kledingvoorschriften. Voor dames is een hoofddoek overal en altijd verplicht vanaf het moment van landing in Teheran. Het advies is om losse, wijde, niet al te veel gekleurde kleding te dragen. Bij voorkeur vallend tot over de billen. Een donker setje voor het bezoek in de traditionele stad Ghom wordt aangeraden. Chador hoeft niet te worden meegenomen, die worden uitgereikt indien nodig. De heren mogen wel een blouse dragen met korte mouwen maar geen korte broeken.

Klimaat Het klimaat kenmerkt zich door temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het zuiden en noorden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris met name als de zon ondergaat. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de 40 graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken.

Religie Iran is een Islamitisch land. 89% van de bevolking zijn sjiitisch en 9% is soenitisch. Christinen, Joden, Zoroästriërs en hindoes vormen kleine minderheden

Tijdsverschil Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland. In Iran geldt ook een zomer- en wintertijd.

Voltage Het voltage in Iran is 220 Volt. De stekkers hebben twee pinnen zoals in Nederland.

Bagage Je bagage kun je het beste meenemen in een niet al te grote koffer, rugzak of handzame tas. Het maximaal toegestane bagagegewicht is 20 kg.

Kleding Lichte kleding, trui/vest of jack, Goede schoenen met voldoende profiel, hoofddoek voor vrouwen, zonnebrandcrème.

Vul het formulier in

 • DE MOOISTE PLEKKEN VAN IRAN
 • PERSOONLIJKE BEGELEIDING
 • EEN ONVERGETELIJKE REIS