19 daagse groepsreis – Cultuurschatten van Iran

Home // 19 daagse groepsreis – Cultuurschatten van Iran

19 daagse groepsreis – Cultuurschatten van Iran

10 verschillende steden; Teheran, Chalous, Ramsar, Rasjt, Masuleh, Zanjan, Hamedan, Kashan, Isfahan en Shiraz

Maak kennis met het indrukwekkende Iran, ook wel bekend als het oude Perzië. Een rijk met een bijzonder lange historie met vele culturele hoogtepunten. Tijdens onze reis bezoeken we 10 verschillende steden; Teheran, Chalous,Ramsar, Rasjt Masuleh, Zanjan , Hamedan, kashan ,Isfehan, Shiraz,

Video van Iran

Gids

Mitra
Mitra
Reisleider

In het sanskriet staat Mitra voor vriend, metgezel en compagnon. Vanuit deze gedachte wordt u tijdens uw reis door Mitra ondersteund bij een unieke en onvergetelijke ervaring. 'Mitra Travel' is uniek omdat Mitra zowel uitstekend thuis is in de Iraanse als Nederlandse cultuur, taal en behoeftes.

Reisprogramma

 • Dag 1:Vertrek – Aankomst Teheran

  Je vliegt vandaag naar Iran en komt rond eind van de avond aan op de luchthaven van Teheran, waar je Iran rondreis start! “Welcome in the Islamic Republic of Iran, please respect the Islamic dress code.” Voor vrouwen betekent dit onder andere een hoofddoek, voor mannen: geen korte broek.

 • Dag 2: Bezoek aan de stad Teheran

  Teheran is een levendige en grote stad, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het vroegere Perzië en het huidige Iran. De stad is voornamelijk beroemd om de grote indrukwekkende bazaars in het zuiden van de stad, het voormalig paleis van de Sjah en de vele parken en musea. Loop door de oude stad met haar rijke historie, en ontdek hoe de architectuur zijn eigen verhaal vertelt met een combinatie van moderne en antieke gebouwen. We brengen (mits geopend) o.a. een bezoek aan het voormalige paleis van de sjah, bezoeken het nationaal museum en het juwelen museum. Het juwelenmuseum staat vol met wereldberoemde kroonjuwelen. Eén van de topstukken is een gouden globe, versierd met 51.366 edelstenen! Hierop zijn de zeeën bijvoorbeeld met smaragd aangegeven.

    

 • Dag 3: Teheran - Bbazar - Darband

  In de Grote Bazaar dwalen we door een wirwar van steegjes en langs de vriendelijke verkopers. Daarnaast zullen we na een wandeling langs verschillende gezellige theehuisjes en restaurants in de bergen genieten van een heerlijk diner. Deze theehuizen zijn gebouwd midden in de Bergen tussen de snelstromende rivier

 • Dag 4:Teheran – Chalous

  Het Alborz gebergte ligt in het noorden van Iran. Het gebergte heeft een gemiddelde hoogte van 3000 meter met als uitschieter de Damavand, die met 5671 meter de hoogste berg van Iran is. Het is een prachtig gebied voor bergbeklimmers en wintersporters. Vanaf Teheran nemen we de Chalus road, die bekend staat als één van de mooiste wegen van Iran en na de Kandevan tunnel overgaat van een rechte snelweg in een kronkelende B-weg. De rit door de bergen is prachtig en door onze enthousiaste uitroepen stopt onze chauffeur waar het maar kan. Echt haast moet je hier niet hebben maar het landschap is ook veel te mooi om zomaar doorheen te rijden.

    

 • Dag 5: Chalous - Ramsar

  Ramsar is een stad in Iran, gelegen aan de kust van de Kaspische zee, in de provincie Māzandarān. Er zijn veel warmwaterbronnen met hoge natuurlijke radiumconcentratie.

 • Dag 6: Ramsar - Rast - Masuleh

  Vandaag kunt u genieten van een wandeling in de Jungle of Discover en langs de kust van de Kaspische zee.

   

  Masuleh is ongeveer 60 km ten zuidwesten van Rasjt en 32 km ten westen van Fuman. Het dorp is 1.050 meter boven zeeniveau in het bergketen Alborz , dichtbij de zuidkust van de Kaspische Zee. Het dorp zelf heeft een hoogteverschil van 100 meter.

  Hoewel er is geschreven dat de gemeenschap rond 10 AD is opgericht, heeft de provincie Gilan een lange geschiedenis. Het eerste dorp Masuleh werd omstreeks 1006 nC gevestigd, 6 km ten noordwesten van de huidige stad, en heet Old-Masuleh (Kohneh Masuleh in Perzisch). Mensen verhuisden van Old-Masuleh naar de huidige stad vanwege pestilence en aanvallen van naburige gemeenschappen. Masuheh-Rood-Khan is de rivier die door de stad loopt, met een waterval op slechts 200 meter van het dorp. Het is in de wintermaanden door sneeuw afgesneden.

 • Dag 7: Masuleh - Zanjan

  Onderweg naar Zanjan bezoeken we in Qazvin het heiligdom Shazdeh Hossein, een van de nakomelingen van de Profeet Mohammed. Ook de plaatselijke Masjed-e Jome oftewel Vrijdagsmoskee wordt bezocht.

  Zanjan is de hoofdstad van de provincie Zanjān in het noordwesten van Iran. Zanjān ligt op 1638 m hoogte, bijna 300 km ten noordwesten van Teheran en ongeveer 125 km ten zuidwesten van de Kaspische Zee

  Zanjan ligt in een vallei en staat bekend om haar mooie handwerk zoals messen en traditionele sandalen, genaamd ‘charoogh’. Ook staan de Zanjani Qazwin kunstenaars bekend om hun ‘malileh’, prachtige decoratieve schalen en zilveren sieraden. Zanjan werd ooit bekend om zijn roestvrijstalen en scherpe messen, maar helaas is deze traditie stilaan weggevallen door de komst van de Chinese messen die veel goedkoper waren, maar natuurlijk minder artistiek. De Hosseiniyeh moskee van Zanjan is een lust voor het oog.

 • Dag 8: Zanjan

 • Dag 9: Zanjan - Hamadan

  Hamadan is een van de meest westelijke en bergachtige steden van Iran, die in de provincie Hamedan en langs het Elburzgebergte ligt en 360 kilometer ten zuidwesten van Teheran ligt. Het is een van de historisch-culturele en toeristische steden van Iran die in de Middeleeuwse periode op 8 eeuw B.C. werd gebouwd. Meders noemde deze stad Hegamataneh, en Hamadan is de nieuwe naam (gezicht) voor Hegmataneh. Het wordt ook beschouwd als de geschiedenis- en beschavingskapitaal van Iran.

  Hamadan heeft een koud klimaat. Het dialect van het Hamadese volk is Farsi met Hamadani accent.

 • Dag 10: Hamedan Ali-sadr grot

  Ali-Sadr grot is een van de interessantste grotten en is ’s werelds grootste en belangrijkste watergrot.

  De grot is 11200 meter lang met een hoogte van 2100 meter. De grot is gelegen in Sari Heights (Zagros Mountains) in de buurt van Ali-Sadr Village, Kaboodar Ahang County, 75 kilometer in het oosten-noord van Hamedan Provincie.

  Deze grot heeft talrijke vestibules, kronkelende gangen, stenen en ijspegels. Daarnaast vind je in de grot ook verschillende beeldhouwwerken zoals een adelaarskloof, tweekoppige leeuw, duif, ondersteboven boot, bos druiven .In een ander deel van de grot vind men ook de heilige naam van Allah.

  De stenen in de Ali-Sadr hebben betrekking op de Jurassic Periode van de tweede geologische periode. Waterstromen hebben een groot meer in de grot veroorzaakt waardoor de reizen naar de grot alleen mogelijk zijn te boot. Ali-Sadr Cave is verschillend van de andere watergrotten ter wereld door het feit dat het geheel relatief eenvoudig bereikbaar is omdat men makkelijk waterkanalen aan heeft kunnen leggen.

  De grot kan bezocht worden op twee manieren, half pad en hele weg, respectievelijk 1250 en 4000 meter. De regenval in de hoogten heeft invloed op de hoeveelheid water in de grot. Er is geen fauna in de grot als gevolg van het gebrek aan natuurlijk licht, en overvloedige mineralen in het water en daaruit en ook andere natuurlijke omstandigheden.

  Het water in de grot is zo doorzichtig dat de 10 meter diepte gemakkelijk zichtbaar is met normaal licht en blote oog. De diepte van het water varieert van enkele centimeters tot 14 meter. Het water is van Calcic Bicarbonate Type dichtbij neutraal. De lucht is ook nat en verzadigd met stoom. Het uitzicht in de grot is erg mooi en de lucht is licht en statisch. De temperatuur is bijna hetzelfde in de zomer en winter.

 • Dag 11:Hamedan – Kashan

 • Dag 12: Kashan

  De stad Kashan ligt in een oase. De ouderdom van de stad is niet precies bekend. In Tepe Sialk nu een wijk van Kashan, is een tell waarin voorwerpen zijn gevonden uit 6000 v Chr. In het centrum van Kashan kunnen we te voet de meeste bezienswaardigheden bereiken. Bezienswaardig zijn de Vrijdagsmoskee Aqo Bozorg met een medresse (Koranschool) en drie rijke koopmanshuizen, het Khan-e Abbassian, Khan-e Tabatabiyeh en Khan-e Borujerdino. Allemaal gebouwd in de Qajarperiode (1779-1921). Mooi is ook de labyrintachtige bazaar van Kashan, overdekt met gewelven en bogen. Je ziet er veel rozenwater en rozenparfum in de schappen staan, een product waar deze stad om befaamd is. Verder is hier van alles te koop: zilveren spiegels of kandelaars, kroonluchters en theepotten, tapijten, sieraden, zoetigheid. De geuren wisselen van schapenbout tot parfum, zoetigheden en kruiden. Op de daken van Kashan zijn voor het eerst badgirs (traditionele windtorens gemaakt van leem) te zien. Deze torens zijn te vergelijken met wat wij vandaag de dag kennen als airconditioning. Ieder zuchtje wind werd via de torens doorgesluisd naar de onderliggende woonvertrekken. In Kashan vind je ook een goed voorbeeld van de vele prachtig aangelegde openbare parken in Iran, de schaduwrijke tuinen van Fin (Bagh-e Fin). Hier zoekt de plaatselijke bevolking verkoeling tijdens de hitte van de lange zomer, lekker theeleuten op een soort bedden waarop tapijten liggen.

 • Dag 13: Kashan - Isfahan

  Een lange weg door een brede vallei met aan weerszijden kale bergen voert je naar Isfahan. In de loop van de dag kom je aan in deze stad. Het verblijf in Isfahan zal door velen beschouwd worden als het hoogtepunt van deze Iran groepsreis. Het lijkt wel of ieder mozaïekwerk, iedere muurschildering of houtsnijwerk van de paleizen, moskeeën of Koranscholen is voorzien van een andere kleur. Daarom is er voor deze stad ook ruim tijd uitgetrokken.

  Hier kom je tot rust te midden van kunst en cultuur, na een lange maar boeiende reis. Centraal in de beleving van Isfahan staat het 160 bij 500 meter grote plein Meydan-e Emam Khomeini. Aan weerszijden vind je de Sheikh Lotfollah-moskee, het zes verdiepingen hoge Ali Qapu-paleis en de Imammoskee (Masjed-e-Emam). Vooral deze laatste moskee moet je zeker bij zonsopkomst en -ondergang bezoeken. Je zult versteld staan hoe anders de moskee iedere keer oogt. ‘S avonds zijn de monumenten prachtig uitgelicht. Je kunt het immense plein goed overzien van een theehuis op de eerste verdieping van de bazaar. Hier kun je even bijkomen van de overweldigende indrukken die dit plein, maar ook de grote aanliggende bazaar op je zal maken. De immense bazaar is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden. Tapijten, antiek, gouden sieraden, kleding, pannen en potten, boeken en waterpijpen, alles wordt hier verkocht. Een andere plaats waar je zeker even binnen moet gaan is het Abbasi Hotel, een vijfsterrenhotel dat gevestigd is in een oude karavanserai. Het theehuis op de binnenplaats is onovertroffen. Midden in deze drukke miljoenenstad kun je hier even heerlijk bijtanken.

 • Dag 14: Isfahan

  Er is nog veel meer te doen in deze schitterende stad. We brengen een bezoek aan de Vrijdagsmoskee, die zo indrukwekkend beschreven werd door Cees Nooteboom in zijn verhaal ‘Een avond in Isfahan’. En de christelijke en Armeense wijk Jolfa, met zijn indrukwekkend met fresco’s versierde kathedraal, en bijzondere Armeens Museum. Het paleis Chehel Sotun met zijn veertig in het water spiegelende houten zuilen, en zijn bijzondere wandschilderingen. In de vele theehuisjes kun je naast uiteraard thee drinken, ook verschillende Iraanse lekkernijen proberen of aan de waterpijp gaan.

  Grote stadsplein van sjah Abbas, Ali Qapu, Eram moskee, Lotfolah moskee,Bazar, Jolfa (christelijke wijk),Bethlemkerk in Jolf, -Abbasi hotel, Siose pol.

   

 • Dag 15: Isfahan - Shiraz

  Shiraz wordt gezien als een culturele schatkamer. Een andere bezienswaardig is de Burcht van Karim Khan (1747-1779), een groot heerser en beschermer van kunsten in zijn tijd. De vierkante burcht heeft kleistenen bastions op elke hoek, met geometrische motieven gedecoreerd. Aan de grote binnenplaats liggen diverse kamers, vaak met gekleurde ramen en met goudmotieven beschilderde koepelplafonds. In het beroemde graf van de Koning van de Lamp, Shah-e-Cheragh, liggen de overblijfselen van Sayyed Mir Ahmad, zoon van de zevende imam (Imam Mussa). Vrouwen zijn verplicht hier een chador te dragen. Het geheel met spiegeltjes ingelegde mausoleum is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord. Overal zie je families bidden, praten en eten. Je kunt er gewoon tussen gaan zitten en het gebeuren meemaken. Het is zeker de moeite waard om de levendige Vakil-bazaar te bezoeken. Deze heeft gewelfde gangen met hoge vensters die het binnenvallende licht breken. Er is hier van alles te koop, vaak qua ambacht een beetje gegroepeerd. Je kunt dwalen langs tapijten, kitscherige spiegels en kroonluchters, parfums, aardewerk, stoffen, kunststof bloemen, potten en pannen, koperwerk, kerstversiering, trouwjurken en souvenirs. Ga op zoek naar de karavanserai in de bazaar, wandel langs fraai betegelde moskeetjes en drink thee in een oud authentiek theehuis. In de werkplaatsen zie je hoe het typerende inlegwerk gemaakt wordt, voor kisten, schaakborden, dienbladen en kastjes. Een zeer tijdrovend werk. Een wandeling door de Vakil-bazaar is een feest voor al je zintuigen: je hoort de koperslagers, ruikt specerijen en geurstoffen, je kunt nootjes en zoetigheden proeven en ziet de kleurige handel waartussen vriendelijke mensen op jacht zijn naar koopjes. Mausoleum van de dichter Hafez, Mausoleum van Saadi, Eram tuin, Narenjestan tuin, paleistuin, Bazaar met theehuis, moskee grootste moskee van Shiraz, Mausoleum shah-e cherag.

 • Dag 16: Shiraz

  Naast de bazaar staat de Vakil-moskee, ook gebouwd onder Karim Khan. Een mooie moskee met een ruime binnenplaats, prachtig tegelwerk en een gebedsruimte met 48 gedraaide zuilen.

  Moe van de drukte? Shiraz kent verschillende tuinen, zoals de Eram-tuin, waar je kunt wandelen tussen de rozenstruiken en hoge cipressen, van oudsher het Perzische symbool voor schoonheid. De tuin is een rustige ontmoetingsplaats voor jonge mensen.

 • Dag 17: Shiraz - Perspolis

  Een van de belangrijkste juwelen uit de culturele schatkamer is Persepolis en Naqhs-e-Rostam, een echte aanrader voor een ieder die terug wil gaan naar de tijden van het oude Perzische Rijk. Persepolis is de paleisstad van de koningen der Achaemeniden. Darius I had in de vijfde eeuw voor Christus een rijk dat zich uitstrekte van Libië en Egypte tot in het huidige India, Georgië en het Turkse Tracië. Persepolis werd het ceremoniële centrum van dit grote rijk. Architecten bouwden voor de koning en zijn opvolgers Xerxes en Antaxerxes de mooiste paleizen. De overblijfselen van de paleisstad Persepolis liggen aan de voet van de Berg van Genade. Er is een door Darius I aangelegd terras, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het gehele complex. Tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsfeest (Nowruz, op 21 maart) gaven de afgevaardigden van de volken van Perzië hier hun tribuut aan de koningen. Vooral de reliëfs zijn in Persepolis goed bewaard gebleven, met name op de trappen van de Apadana (audiëntiezaal). Je ziet stieren in gevecht met leeuwen, en koningen met de typische Assyrische haar- en baarddracht in kleine krulletjes. De kapitelen van de paleiszuilen waren versierd met beelden van leeuwen, griffioenen of stieren. Sommige van die beelden zijn nog vrij intact. Niet zo ver van Persepolis liggen vier bezienswaardige koningsgraven (Naqhs-e-Rostam) die in een 65 meter hoge bergwand uitgehouwen zijn. Deze zijn vooral beroemd om de indrukwekkende reliëfs, die verwijzen naar de oppergod Mazda, en de cyclus van de zon.

   

 • Dag 18: We vliegen van Shiraz naar Teheran

 • Dag 19: Teheran - Amsterdam

  Vanuit Teheran vliegen we terug naar Schiphol.

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers is voor Iran een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Iran. Voor Iran reizen is een visum nodig. Dit wordt in Nederland uiterlijk 6 weken voor vertrek bij de ambassade aangevraagd. Via de site van de Iraanse ambassade worden de benodigde formulieren gedownload en ingevuld. Vervolgens breng je een bezoek aan de Iraanse ambassade in Den Haag om het visum aan te vragen. Een voorwaarde voor het ontvangen van een geldig visum is dat er in je paspoort uit niets mag blijken dat je Israël hebt bezocht.

Wat is inclusief?

 • Luchthaven – Hotel – Luchthaventransfers met privé A/C bus
 • Alle landvervoer met A/C bus
 • Hotelaccommodatie dubbel bed of twin kamer met ontbijt inbegrepen
 • Binnenlandse vlucht van Teheran naar Shiraz
 • Begeleidende Nederlandstalige gids gedurende de hele reis
 • Mineraalwater, thee of koffie tijdens de dagtocht

Niet inbegrepen in de prijs

 • Internationale vluchten
 • Visum kosten Visum kosten circa € 60,00 indien gewenst, door ons verzorgd, €100,00
 • Uitgaven als gevolg van afwijkingen van het geplande programma
 • Alle lunches en diners
 • Entreegelden excursies
 • Fooien
 • Boekingskosten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (enkel in Nederland)
 • Annuleringsverzekering
 • Luchthavenbelastingen

Accommodatie
Tijdens deze reis maken we zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen 3 of 4-sterren hotels. De hotelkamers hebben een eigen douche, toilette en airconditioning en wifi.

We vliegen met een rechtstreekse vlucht naar Teheran.

Zakgeld/ Bijkomende kosten
Het geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag om je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden en fooien ter plaatse te betalen. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon. Het advies ter indicatie is gemiddeld € 400 per persoon per week voor maaltijden, entree enzovoorts. De munteenheid is Rial. Het is in Iran niet mogelijk te pinnen. Je kunt het beste contant Euro’s meenemen en die ter plaatse wisselen.

Kosten
Iran is een redelijk goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud. De kosten voor maaltijden zijn doorgaans niet hoger dan €10 per persoon.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts voorafgaand aan de reis. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een flesje water bij je te dragen.

Eten & Drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen. De overige maaltijden en drankjes niet. Het kraanwater in Iran is geschikt als drinkwater.

Kleding
In Iran zijn kledingvoorschriften. Voor dames is een hoofddoek overal en altijd verplicht vanaf het moment van landing in Teheran. Het advies is om losse, wijde, niet al te veel gekleurde kleding te dragen. Bij voorkeur vallend tot over de billen. Een donker setje voor het bezoek in de traditionele stad Ghom wordt aangeraden. Chador hoeft niet te worden meegenomen, die worden uitgereikt indien nodig. De heren mogen wel een blouse dragen met korte mouwen maar geen korte broeken.

Klimaat
Het klimaat kenmerkt zich door temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het zuiden en noorden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris met name als de zon ondergaat. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de 40 graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken.

Religie
Iran is een Islamitisch land. 89% van de bevolking zijn sjiitisch en 9% is soenitisch. Christinen, Joden, Zoroästriërs en hindoes vormen kleine minderheden

Tijdsverschil
Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland. In Iran geldt ook een zomer- en wintertijd.

Voltage
Het voltage in Iran is 220 Volt. De stekkers hebben twee pinnen zoals in Nederland.

Bagage
Je bagage kun je het beste meenemen in een niet al te grote koffer, rugzak of handzame tas. Het maximaal toegestane bagagegewicht is 20 kg.

Kleding
Lichte kleding, trui/vest of jack, Goede schoenen met voldoende profiel, hoofddoek voor vrouwen, zonnebrandcrème.

Vul het formulier in

 • DE MOOISTE PLEKKEN VAN IRAN
 • PERSOONLIJKE BEGELEIDING
 • EEN ONVERGETELIJKE REIS