15 daagse groepsreis – Schatkist van Iran

Home // 15 daagse groepsreis – Schatkist van Iran

Iran land van 

 • Geschiedenis
 • Natuur
 • Cultuur
 • Gastvrijheid

Maak kennis met het indrukwekkende Iran, ook wel bekend als het oude Perzië. Een rijk met een bijzonder lange historie met vele culturele hoogtepunten. Tijdens onze reis bezoeken we zes verschillende steden; Teheran, Kashan, Abyaneh,Yazd,karwansarai, Isfahan, Shiraz. We zullen overnachten in de best beschikbare hotels en beleven een unieke overnachting in een traditionele karavanserai op de Zijderoute.

Iran is zeker één van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Bezoekers komen na hun Iran rondreis dan ook terug met zeer enthousiaste verhalen over de hartverwarmende contacten met de bevolking, de overdaad aan schitterende steden, eeuwenoude cultuurschatten en de ruige woestijn- en berglandschappen. En dan zijn er nog de bazaars die de sfeer van 1001 nachten uitstralen. Kortom, een reis door het vroegere Perzië is een bijzondere ervaring.

Video van Iran

Gids

Mitra
Mitra
Reisleider

In het sanskriet staat Mitra voor vriend, metgezel en compagnon. Vanuit deze gedachte wordt u tijdens uw reis door Mitra ondersteund bij een unieke en onvergetelijke ervaring. 'Mitra Travel' is uniek omdat Mitra zowel uitstekend thuis is in de Iraanse als Nederlandse cultuur, taal en behoeftes.

Reisprogramma

 • Dag 1: Vertrek Amsterdam - Aankomst Teheran

  Je vliegt vandaag naar Iran en komt rond middernacht of vroeg in de ochtend van de volgende dag aan op de luchthaven van Teheran, waar je Iran rondreis start! “Welcome in the Islamic Republic of Iran, please respect the Islamic dress code.” Voor vrouwen betekent dit onder andere een hoofddoek, voor mannen: geen korte broek.

  Excursies in Teheran

  • Paleis van de sjah
  • Bazar
  • Musea
  • Theehuis in de bergen

   

 • Dag 2: Teheran

  Teheran is een levendige en grote stad, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het vroegere Perzië en het huidige Iran. De stad is voornamelijk beroemd om de grote indrukwekkende bazaars in het zuiden van de stad, het voormalig paleis van de Sjah en de vele parken en musea. Loop door de oude stad met haar rijke historie, en ontdek hoe de architectuur zijn eigen verhaal vertelt met een combinatie van moderne en antieke gebouwen. We brengen (mits geopend) o.a. een bezoek aan het voormalige Paleis van de Sjah, bezoeken het Nationaal Museum en het Juwelen Museum. Het juwelenmuseum staat vol met wereldberoemde kroonjuwelen. Eén van de topstukken is een gouden globe, versierd met 51.366 edelstenen! Hierop zijn de zeeën bijvoorbeeld met smaragd aangegeven. In de Grote Bazaar dwalen we door een wirwar van steegjes en langs de vriendelijke verkopers. Daarnaast zullen we na een wandeling langs verschillende gezellige theehuisjes en restaurants in de bergen genieten van een heerlijk diner. Deze theehuizen zijn gebouwd midden in de Bergen tussen de snelstromende rivier.

 • Dag 3: Teheran - Qom - Kashan

  Net buiten Teheran vinden we tijdens deze Iran rondreis de heilige stad Ghom (Qom), hier is het mausoleum van Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van Imam Reza, gevestigd. De gouden koepel en sierlijke minaretten schitteren je tegemoet. Je mag niet naar binnen, maar ook van buiten is het praalgraf indrukwekkend. Het wordt omgeven door winkels die souvenirs, bidsteentjes, sjaals en de lokale zoete specialiteit, ‘sohan’ (koekjes met pistachenoten en saffraan) verkopen. Alle vrouwen gaan in Qom volledig bedekt in een wijde zwarte chador of manteau. Alleen het gezicht en de handen zijn nog zichtbaar. Na een kort bezoek reizen we verder naar Kashan.

 • Dag 4: Kashan

  De stad Kashan ligt in een oase. De ouderdom van de stad is niet precies bekend. In Tepe Sialk nu een wijk van Kashan, is een tell waarin voorwerpen zijn gevonden uit 6000 v Chr. In het centrum van Kashan kunnen we te voet de meeste bezienswaardigheden bereiken. Bezienswaardig zijn de Vrijdagsmoskee Aqo Bozorg met een medresse (Koranschool) en drie rijke koopmanshuizen, het Khan-e Abbassian, Khan-e Tabatabiyeh en Khan-e Borujerdino. Allemaal gebouwd in de Qajarperiode (1779-1921). Mooi is ook de labyrintachtige bazaar van Kashan, overdekt met gewelven en bogen. Je ziet er veel rozenwater en rozenparfum in de schappen staan, een product waar deze stad om befaamd is. Verder is hier van alles te koop: zilveren spiegels of kandelaars, kroonluchters en theepotten, tapijten, sieraden, zoetigheid. De geuren wisselen van schapenbout tot parfum, zoetigheden en kruiden. Je camera draait hier vast en zeker overuren. Op de daken van Kashan zijn voor het eerst badgirs(traditionele windtorens gemaakt van leem) te zien. Deze torens zijn te vergelijken met wat wij vandaag de dag kennen als airconditioning. Ieder zuchtje wind werd via de torens doorgesluisd naar de onderliggende woonvertrekken. In Kashan vind je ook een goed voorbeeld van de vele prachtig aangelegde openbare parken in Iran, de schaduwrijke tuinen van Fin (Bagh-e Fin). Hier zoekt de plaatselijke bevolking verkoeling tijdens de hitte van de lange zomer, lekker theeleutend op een soort bedden waarop tapijten liggen.

   

 • Dag 5: Kashan - Abyaneh - Isfahan

  We vervolgen onze reis naar Abyaneh. Dit mooie bergdorpje (2500 meter hoogte) ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Kashan en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het dorp ligt als het ware geplakt tegen een steile bergwand. Het dak van het ene huis is de vloer van het erf van het huis dat erboven ligt. De huizen zijn allemaal purperrood, gemaakt van rotsblokken uit de omgeving. Aan de fraai bewerkte deuren hangen twee kloppers: de ene voor de mannen, de andere voor de vrouwen. Dan weten ze binnen tenminste wie naar de deur moet om zich aankondigend bezoek te ontvangen. De inwoners van Abyaneh gaan nog traditioneel gekleed. De mannen dragen zwarte broeken met erg wijd uitlopende pijpen. De vrouwen zijn gehuld in fleurige kleding, wijde rokken tot over de knie en op het hoofd een witte, lange hoofddoek met gekleurde bloemetjes. Abyaneh is nog maar pas ontdekt door toeristen. De oude vrouwtjes verkopen souvenirs als gedroogde appeltjes of zelfgefabriceerde poppen met de lokale klederdracht.

 • Dag 6: Isfahan

  Een lange weg door een brede vallei met aan weerszijden kale bergen voert je naar Isfahan. In de loop van de dag kom je aan in deze stad. Het verblijf in Isfahan zal door velen beschouwd worden als het hoogtepunt van deze Iran groepsreis. Het lijkt wel of ieder mozaïekwerk, iedere muurschildering of houtsnijwerk van de paleizen, moskeeën of Koranscholen is voorzien van een andere kleur. Daarom is er voor deze stad ook ruim tijd uitgetrokken. Hier kom je tot rust te midden van kunst en cultuur, na een lange maar boeiende reis. Centraal in de beleving van Isfahan staat het 160 bij 500 meter grote plein Meydan-e Emam Khomeini. Aan weerszijden vind je de Sheikh Lotfollah-moskee, het zes verdiepingen hoge Ali Qapu-paleis en de Imammoskee (Masjed-e-Emam). Vooral deze laatste moskee moet je zeker bij zonsopkomst en -ondergang bezoeken. Je zult versteld staan hoe anders de moskee iedere keer oogt. ‘S avonds zijn de monumenten prachtig uitgelicht. Je kunt het immense plein goed overzien van een theehuis op de eerste verdieping van de bazaar. Hier kun je even bijkomen van de overweldigende indrukken die dit plein, maar ook de grote aanliggende bazaar op je zal maken. De immense bazaar is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden. Tapijten, antiek, gouden sieraden, kleding, pannen en potten, boeken en waterpijpen, alles wordt hier verkocht. Een andere plaats waar je zeker even binnen moet gaan is het Abbasi Hotel, een vijfsterrenhotel dat gevestigd is in een oude karavanserai. Het theehuis op de binnenplaats is onovertroffen. Midden in deze drukke miljoenenstad kun je hier even heerlijk bijtanken.

 • Dag 7: Isfahan

  Er is nog veel meer te doen in deze schitterende stad. We brengen een bezoek aan de Vrijdagsmoskee, die zo indrukwekkend beschreven werd door Cees Nooteboom in zijn verhaal ‘Een avond in Isfahan’. En de christelijke en Armeense wijk Jolfa, met zijn indrukwekkend met fresco’s versierde kathedraal, en bijzondere Armeens Museum. Het paleis Chehel Sotun met zijn veertig in het water spiegelende houten zuilen, en zijn bijzondere wandschilderingen. In de vele theehuisjes kun je naast uiteraard thee drinken, ook verschillende Iraanse lekkernijen proberen of aan de waterpijp gaan.

      

 • Dag 8: Isfahan - Yazd

  Aan weerszijden van de hoofdweg naar Yazd passeer je verschillende karavanserais, oude pleisterplaatsen waar karavanen vroeger weer op adem kwamen na hun zware tocht door de woestijn. Omringd door twee woestijnen, beschikt Yazd toch over voldoende water. Het water wordt via ondergronds gegraven kanalen (qanat) uit het vijftig kilometer verderop gelegen gebergte naar de stad getransporteerd. ‘S avonds kun je al het oude stadsgedeelte van Yazd wandelend verkennen. Hier is het een doolhof van smalle straatjes en traditionele lemen huizen. Het is net of je in een filmdecor wandelt. Opvallend zijn de badgirs, torentjes bovenop gebouwen die de wind opvangen en door het huis leiden, een ouderwetse vorm van airconditioning die zeer typerend is voor deze streek.

  Yazd is één van de oudste woestijnsteden in Iran en herbergt een paar indrukwekkende moskeeën. Je belandt vanzelf bij de Masjed-e Jame, de vrijdagsmoskee. Hij is prachtig gedecoreerd met tegels met blauwe motieven, zowel van buiten als van binnen bij de overkoepelde gebedszaal en de mihrab. De opdrachtgeefster voor de bouw van deze moskee, de echtgenote van stadsgouverneur Amir Chakhmaq, was ook de initiatiefneemster van het grote Amir Chakhmaq complex. Veel van dit laatste complex bestaat niet meer, maar gelukkig zijn de monumentale façade met driedubbele arcadenrij en twee ranke betegelde minaretten nog bewaard gebleven. Klim op de bovenste etage voor, met name rond zonsondergang, een mooi uitzicht over de stad. Hier zie je pas echt goed hoe een stadslandschap met windtorens er uitziet. Het zijn er honderden. Het daklandschap van deze stad is nog niet bedorven door moderne hoogbouw. ‘S avonds kun je een typisch Iraanse sport bekijken, de Zurkhane, letterlijk het ‘huis van de kracht’. De oorsprong van de Zurkhane dateert van honderden jaren geleden en ligt ergens tussen theater, sport en religieuze ervaring in. Op een verhoging in de gym zit een man met een trommel, bellen en een fluit, die driftig muziek maakt, epische liederen zingt en gedichten over mythische helden reciteert van poëten als Hafez. Ondertussen tollen de gespierde sporters als derwisjen in het centrum van de arena hun rondjes. Ook wordt er gejongleerd met zware knotsen en kettingen. Toch leuk om dit een keertje mee te maken!

 • Dag 9: Yazd - Toren van de stilte Zeyn-Od-Din Karavanserai

  In de ochtend kun je Yazd nog verder bekijken. Yazd is het centrum van het oude Perzische geloof van Zarathustra. In de vuurtempel brandt al sinds 470 na Christus de heilige vlam van deze profeet. Net buiten de stad liggen de ‘Torens van de Stilte’ Dakhma-ye Zatoshti. Op deze plek voerden de volgelingen van Zarathustra hun doden aan de gieren, omdat zij het onzuiver vonden de lichamen te begraven of te verbranden. Inmiddels is dit begrafenisritueel verboden. In de middag rijd je via de genoemde ‘Torens van de Stilte’ door een bergachtig landschap met uitgestrekte droge hoogvlaktes oostwaarts.

 • Dag 10: Zein-Od-Din Karavanserai – Unieke overnachting in een traditionele karavanserai in Zeinodin

  Je arriveert na een rit van een uur bij de Zein-od-Din karavanserai, gelegen langs de zijderoute in ‘the middle of nowhere’. Hier overnacht je in de sfeer van de Sprookjes uit 1001 Nachten. De karavanserai geeft een romantisch kijkje in het leven van een handelaar op de Zijderoute.

  De karavanserai, oorspronkelijk uit 999 stammend, is in gebruik genomen als hotel en bijzonder sfeervol ingericht. De kamers zijn gecentreerd om een twaalfhoekige binnenplaats in nissen, waar bruine en witte gordijnen voor gedrapeerd hangen. Klim bovenop de karavanserai voor de zonsondergang. Je proeft onmiskenbaar de invloed van de woestijn! Omdat de karavanserai ver weg van omliggende dorpen ligt raden wij u aan om ’s avonds beslist te genieten van de heldere sterrenhemel.

 • Dag 11:Karwansarai - Shiraz

  Onderweg naar Shiraz rijd je door een fenomenaal berglandschap met uitzichten op kale of juist groene streken. Je passeert wederom verschillende vervallen karavanserais en kleine dorpjes. Je maakt een stop bij de overblijfselen van de oude stad Pasargad, om eer te betonen aan het graf van Cyrus, één van de koningen van het Achaemenidische rijk. Hij was heerser van 550-530 voor Christus en ligt begraven in een gigantische stenen cenotaaf. Het entreegeld voor Pasargad is niet inbegrepen.

  We arriveren in Shiraz, de hoofdstad van de provincie Fars en in Iran beroemd om zijn dichters. We verblijven drie nachten in Shiraz, de stad van rozen, poëzie en nachtegalen. Tijdens de stadstour zul je zien dat het deze titel eer aandoet. Één van de beroemdste dichters is Hafez. Hij werd geboren in Shiraz omstreeks 1324, verliet zijn stad nooit en stierf er zo’n 65 jaar later. In een parkje is een marmeren gedenksteen met verzen van de dichter en een achthoekig paviljoen. In het achterste gedeelte van dit park is een traditioneel theehuis, waar je zittend op kussens kunt genieten van zwarte thee of de waterpijp. Een tweede dichter, Saadi (1207-1291), ligt begraven onder een achthoekig baldakijn, eveneens in een parkje. Belangrijke en werken als Golestan (Rozentuin) en Bustan (Tuin) zijn van zijn hand. Voor de ingang van het park staat vaak een waarzegger met een vogelkooitje gekleurde papiertjes met teksten van Saadi erop. Het vogeltje moet een kleur pikken, en dan weet de man je van alles over je toekomst te vertellen.

   

 • Dag 12: Shiraz

  Een andere bezienswaardig is de Burcht van Karim Khan (1747-1779), een groot heerser en beschermer van kunsten in zijn tijd. De vierkante burcht heeft kleistenen bastions op elke hoek, met geometrische motieven gedecoreerd. Aan de grote binnenplaats liggen diverse kamers, vaak met gekleurde ramen en met goudmotieven beschilderde koepelplafonds. In het beroemde graf van de koning van de Lamp, Shah-e-Cheragh, liggen de overblijfselen van Sayyed Mir Ahmad, zoon van de zevende imam (Imam Mussa). Vrouwen zijn verplicht hier een chador te dragen. Het geheel met spiegeltjes ingelegde mausoleum is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord. Overal zie je families bidden, praten en eten. Je kunt er gewoon tussen gaan zitten en het gebeuren meemaken. Het is zeker de moeite waard om de levendige Vakil-bazaar te bezoeken. Deze heeft gewelfde gangen met hoge vensters die het binnenvallende licht breken. Er is hier van alles te koop, vaak qua ambacht een beetje gegroepeerd. Je kunt dwalen langs tapijten, kitscherige spiegels en kroonluchters, parfums, aardewerk, stoffen, kunststof bloemen, potten en pannen, koperwerk, kerstversiering, trouwjurken en souvenirs. Ga op zoek naar de karavanserai in de bazaar, wandel langs fraai betegelde moskeetjes en drink thee in een oud authentiek theehuis. In de werkplaatsen zie je hoe het typerende inlegwerk gemaakt wordt, voor kisten, schaakborden, dienbladen en kastjes. Een zeer tijdrovend werk. Een wandeling door de Vakil-bazaar is een feest voor al je zintuigen: je hoort de koperslagers, ruikt specerijen en geurstoffen, je kunt nootjes en zoetigheden proeven en ziet de kleurige handel waartussen vriendelijke mensen op jacht zijn naar koopjes.

 • Dag 13: Shiraz

  Naast de bazaar staat de Vakil-moskee, ook gebouwd onder Karim Khan. Een mooie moskee met een ruime binnenplaats, prachtig tegelwerk en een gebedsruimte met 48 gedraaide zuilen.

  Moe van de drukte? Shiraz kent verschillende tuinen, zoals de Eram-tuin, waar je kunt wandelen tussen de rozenstruiken en hoge cipressen, van oudsher het Perzische symbool voor schoonheid. De tuin is een rustige ontmoetingsplaats voor jonge mensen.

 • Dag 14: Shiraz/ excursie Persepolis en Naghse Rostam

  Shiraz wordt gezien als een culturele schatkamer. Een van de belangrijkste juwelen hieruit is Persepolis en Naqhs-e-Rostam, een echte aanrader voor een ieder die terug wil gaan naar de tijden van het oude Perzische Rijk. Persepolis is de paleisstad van de koningen der Achaemeniden. Darius I had in de vijfde eeuw voor Christus een rijk dat zich uitstrekte van Libië en Egypte tot in het huidige India, Georgië en het Turkse Tracië. Persepolis werd het ceremoniële centrum van dit grote rijk. Architecten bouwden voor de koning en zijn opvolgers Xerxes en Antaxerxes de mooiste paleizen. De overblijfselen van de paleisstad Persepolis liggen aan de voet van de Berg van Genade. Er is een door Darius I aangelegd terras, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het gehele complex. Tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsfeest (Nowruz, op 21 maart) gaven de afgevaardigden van de volken van Perzië hier hun tribuut aan de koningen. Vooral de reliëfs zijn in Persepolis goed bewaard gebleven, met name op de trappen van de Apadana (audiëntiezaal). Je ziet stieren in gevecht met leeuwen, en koningen met de typische Assyrische haar- en baarddracht in kleine krulletjes. De kapitelen van de paleiszuilen waren versierd met beelden van leeuwen, griffioenen of stieren. Sommige van die beelden zijn nog vrij intact. Niet zo ver van Persepolis liggen vier bezienswaardige koningsgraven (Naqhs-e-Rostam) die in een 65 meter hoge bergwand uitgehouwen zijn. Deze zijn vooral beroemd om de indrukwekkende reliëfs, die verwijzen naar de oppergod Mazda, en de cyclus van de zon.

 • Dag 15: Teheran - Amsterdam

  Vanuit Teheran vliegen we terug naar Schiphol. Onze Iran rondreis is daarmee helaas ten einde.

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers is voor Iran een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Iran. Voor Iran reizen is een visum nodig. Dit wordt in Nederland uiterlijk 6 weken voor vertrek bij de ambassade aangevraagd. Via de site van de Iraanse ambassade worden de benodigde formulieren gedownload en ingevuld. Vervolgens breng je een bezoek aan de Iraanse ambassade in Den Haag om het visum aan te vragen. Een voorwaarde voor het ontvangen van een geldig visum is dat er in je paspoort uit niets mag blijken dat je Israël hebt bezocht.

Wat is inclusief?

 • Luchthaven – Hotel – Luchthaventransfers met privé A/C bus
 • Alle landvervoer met A/C bus
 • Hotelaccommodatie dubbel bed of twin kamer met ontbijt inbegrepen
 • Binnenlandse vlucht van Teheran naar Shiraz
 • Begeleidende Nederlandstalige gids gedurende de hele reis
 • Mineraalwater, thee of koffie tijdens de dagtocht

Niet inbegrepen in de prijs

 • Internationale vluchten
 • Visum kosten Visum kosten circa € 60,00 indien gewenst, door ons verzorgd, €100,00
 • Uitgaven als gevolg van afwijkingen van het geplande programma
 • Alle lunches en diners
 • Entreegelden excursies
 • Fooien
 • Boekingskosten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (enkel in Nederland)
 • Annuleringsverzekering
 • Luchthavenbelastingen

Accommodatie Tijdens deze reis maken we zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen 3 of 4-sterren hotels. De hotelkamers hebben een eigen douche, toilette en airconditioning en wifi.

We vliegen met een rechtstreekse vlucht naar Teheran.

Zakgeld/ Bijkomende kosten Het geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag om je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden en fooien ter plaatse te betalen. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon. Het advies ter indicatie is gemiddeld € 400 per persoon per week voor maaltijden, entree enzovoorts. De munteenheid is Rial. Het is in Iran niet mogelijk te pinnen. Je kunt het beste contant Euro’s meenemen en die ter plaatse wisselen.

Kosten Iran is een redelijk goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud. De kosten voor maaltijden zijn doorgaans niet hoger dan €10 per persoon.

Gezondheid Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts voorafgaand aan de reis. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een flesje water bij je te dragen.

Eten & Drinken Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen. De overige maaltijden en drankjes niet. Het kraanwater in Iran is geschikt als drinkwater.

Kleding In Iran zijn kledingvoorschriften. Voor dames is een hoofddoek overal en altijd verplicht vanaf het moment van landing in Teheran. Het advies is om losse, wijde, niet al te veel gekleurde kleding te dragen. Bij voorkeur vallend tot over de billen. Een donker setje voor het bezoek in de traditionele stad Ghom wordt aangeraden. Chador hoeft niet te worden meegenomen, die worden uitgereikt indien nodig. De heren mogen wel een blouse dragen met korte mouwen maar geen korte broeken.

 

Klimaat Het klimaat kenmerkt zich door temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het zuiden en noorden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris met name als de zon ondergaat. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de 40 graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken.

Lichte kleding, trui/vest of jack, Goede schoenen met voldoende profiel, hoofddoek voor vrouwen, zonnebrandcrème.

Religie Iran is een Islamitisch land. 89% van de bevolking zijn sjiitisch en 9% is soenitisch. Christinen, Joden, Zoroästriërs en hindoes vormen kleine minderheden

Tijdsverschil Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland. In Iran geldt ook een zomer- en wintertijd.

Voltage Het voltage in Iran is 220 Volt. De stekkers hebben twee pinnen zoals in Nederland.

Bagage Je bagage kun je het beste meenemen in een niet al te grote koffer, rugzak of handzame tas. Het maximaal toegestane bagagegewicht is 20 kg.

Vul het formulier in

 • DE MOOISTE PLEKKEN VAN IRAN
 • PERSOONLIJKE BEGELEIDING
 • EEN ONVERGETELIJKE REIS